|
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Temat postu: MAK4.3b ??
Wysłany: 23 Lut 2010 - 23:02
|
|
|
|
Witam
Na jesieni zeszłego roku doszły do mnie wieści że stary poczciwy MAK już nie jest rozwijany (zespół tworzący program rozwiązany) i ma go "zastąpić" MAK+.
A tu widzę wersje MAK4.3b i chyba trzeba wykupić nową licencję aby można z niego korzystać.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest naprawdę z tym MAKiem ??
Pozdrawiam |
|
|
| |
|
|
|
 |
Andrzej
|
|
Wysłany: 01 Mar 2010 - 14:35
|
|
Admin

Status: Offline
|
|
Witam i już wyjaśniam...
Nie jest rozwijany program MAK w wersji 5.0 (wersja sieciowa, obsługiwana w pełni przez przeglądarkę) - zespół pracujący nad tą wersją nie pracuje już dla BN.
Autorzy DOSowego programu MAK pracują jeszcze w Bibliotece Narodowej i cały czas usprawniają MAKa. Albo dodają poprawki sugerowane przez użytkowników, albo tworzą zestawy usprawnień, i ostatnim takim zestawem jest MAK 4.3 b. Jest to wersja Maka dostosowana do nowych systemów operacyjnych, jak np. Vista, bo MAK 4.3a nie do końca z Vistą chciał współpracować (albo Vista z Makiem..., ale tu nie będę w to wnikał). W 4.3b są również większe rozmiary plików pomocniczych, a wydruki opierają się na Windowsowej wesji programu TeX. Więcej szczegółów na stronie BN. |
|
|
| |
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: 01 Mar 2010 - 17:10
|
|
|
|
Czyli mam rozumieć że wersja DOSowa posiada nadal wsparcie techniczne.
A MAKa 5.0 "przejął" Instytut Książki i rozwija lub próbuje stworzyć go pod nazwą MAK+
To Waszym mniemaniu jak długo będzie rozwijany MAK ver 4 ???
bo rozgłoszono wieść (przy najmniej tak mi przekazano), że rozwiązano zespół tworzący MAKa (nie powiedziano że MAK5.0) i koniec, trzeba szukać innych rozwiązań.
Szczerze mówiąc długo przekonywałem Pani Dyrektor że dotychczasowe rozwiązanie jest wystarczające dla naszej małej Biblioteki i nie ma potrzeby pchać w niedopracowane oprogramowanie lub kupować jakieś inne rozwiązania.
Co o tym wszystkim sądzicie??? jakie jest Wasze zdanie ??
Pz. RM |
|
|
| |
|
|
|
 |
Andrzej
|
|
Wysłany: 02 Mar 2010 - 09:49
|
|
Admin

Status: Offline
|
|
Bibiloteka Narodowa nigdy nie oferowała wsparcia technicznego w takim zakresie, jak inni sprzedawcy systemów bibliotecznych. Były i nadal są jednak osoby, które zajmują się tym hobbystycznie, lub w ramach prowadzonej działalności usługowej (np. ja). Jednak Autorzy Maka dokładają wszelkich starań, aby program Mak był jak najbardziej funkcjonalny i często bywało tak, że dla jednego lub kilku użytkowników została dopisana jakaś funkcjonalność, która potem często była używana przez większą ilość bibliotek. Ta forma pomocy jest według mnie bardzo cenna, gdyż raczej nie słyszałem, aby obecnie jakiś dostawca oprogramownia bibliotecznego powiększał jego funkcjonalność bez ponoszenia dodatkowych kosztów przez zamawiającego (jedynie koszt licencji i koszt aktualizacji).
A co do pytania jak długo będzie to wsparcie - pozostaje życzyć dużo zdrowia i długich lat życia Autorom programu MAK. |
|
|
| |
|
|
|
 |
|
|
|
|