razem łatwiej
http://popotam.pl
08 Wrz 2010 - 00:08

Główne Menu

Reklama

Kto jest online?
Obecnie jest 3 gości i 0 użytkowników online.

Witaj Nieznajomy, zostań użytkownikiem już dziś.

Księgarnia

szukaj w Google
Google

Forum MAK :: Strona użytkowników programu Strona Główna

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
rav
Temat postu: MAK4.3b ??  PostWysłany: 23 Lut 2010 - 23:02

Witam
Na jesieni zeszłego roku doszły do mnie wieści że stary poczciwy MAK już nie jest rozwijany (zespół tworzący program rozwiązany) i ma go "zastąpić" MAK+.
A tu widzę wersje MAK4.3b i chyba trzeba wykupić nową licencję aby można z niego korzystać.

Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest naprawdę z tym MAKiem ??

Pozdrawiam

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
AndrzejOffline
Temat postu: MAK4.3b ??  PostWysłany: 01 Mar 2010 - 14:35
Admin

Status: Offline
Witam i już wyjaśniam...

Nie jest rozwijany program MAK w wersji 5.0 (wersja sieciowa, obsługiwana w pełni przez przeglądarkę) - zespół pracujący nad tą wersją nie pracuje już dla BN.

Autorzy DOSowego programu MAK pracują jeszcze w Bibliotece Narodowej i cały czas usprawniają MAKa. Albo dodają poprawki sugerowane przez użytkowników, albo tworzą zestawy usprawnień, i ostatnim takim zestawem jest MAK 4.3 b. Jest to wersja Maka dostosowana do nowych systemów operacyjnych, jak np. Vista, bo MAK 4.3a nie do końca z Vistą chciał współpracować (albo Vista z Makiem..., ale tu nie będę w to wnikał). W 4.3b są również większe rozmiary plików pomocniczych, a wydruki opierają się na Windowsowej wesji programu TeX. Więcej szczegółów na stronie BN.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
rav
Temat postu: MAK4.3b ??  PostWysłany: 01 Mar 2010 - 17:10

Czyli mam rozumieć że wersja DOSowa posiada nadal wsparcie techniczne.
A MAKa 5.0 "przejął" Instytut Książki i rozwija lub próbuje stworzyć go pod nazwą MAK+ Wink

To Waszym mniemaniu jak długo będzie rozwijany MAK ver 4 ???
bo rozgłoszono wieść (przy najmniej tak mi przekazano), że rozwiązano zespół tworzący MAKa (nie powiedziano że MAK5.0) i koniec, trzeba szukać innych rozwiązań.
Szczerze mówiąc długo przekonywałem Pani Dyrektor że dotychczasowe rozwiązanie jest wystarczające dla naszej małej Biblioteki i nie ma potrzeby pchać w niedopracowane oprogramowanie lub kupować jakieś inne rozwiązania.

Co o tym wszystkim sądzicie??? jakie jest Wasze zdanie ??

Pz. RM

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
AndrzejOffline
Temat postu: MAK4.3b ??  PostWysłany: 02 Mar 2010 - 09:49
Admin

Status: Offline
Bibiloteka Narodowa nigdy nie oferowała wsparcia technicznego w takim zakresie, jak inni sprzedawcy systemów bibliotecznych. Były i nadal są jednak osoby, które zajmują się tym hobbystycznie, lub w ramach prowadzonej działalności usługowej (np. ja). Jednak Autorzy Maka dokładają wszelkich starań, aby program Mak był jak najbardziej funkcjonalny i często bywało tak, że dla jednego lub kilku użytkowników została dopisana jakaś funkcjonalność, która potem często była używana przez większą ilość bibliotek. Ta forma pomocy jest według mnie bardzo cenna, gdyż raczej nie słyszałem, aby obecnie jakiś dostawca oprogramownia bibliotecznego powiększał jego funkcjonalność bez ponoszenia dodatkowych kosztów przez zamawiającego (jedynie koszt licencji i koszt aktualizacji).

A co do pytania jak długo będzie to wsparcie - pozostaje życzyć dużo zdrowia i długich lat życia Autorom programu MAK.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat