razem łatwiej
http://www.popotam.pl/
08 Wrz 2010 - 00:06

Główne Menu

Reklama

Kto jest online?
Obecnie jest 4 gości i 0 użytkowników online.

Witaj Nieznajomy, zostań użytkownikiem już dziś.

Księgarnia

szukaj w Google
Google

Forum MAK :: Strona użytkowników programu Strona Główna

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
katyanOffline
Temat postu: Program biblioteczny!!!  PostWysłany: 20 Lis 2009 - 15:58

Status: Offline
Witam wszystkich forumowiczów!...

W zeszłym tygodniu miałem możliwość zapoznania się z nowym programem bibliotecznym MAK+. Program w pierwszej chwili wywarł na mnie duże wrażenie. Jednak po "przespaniu" się z tym zaczęły ogarniać mnie wątpliwości. MAK+ ubrany jest w bardzo przyjemną dla oka szatę graficzną i dąży do ujednolicenia (nareszcie) opisu bibliotecznego (w przypadku pól obowiązkowych) jednak w mojej ocenie na tym się kończy.
Koszt programu to najwyżej 100 zł brutto za miesiąc. Oczywiście trafia do mnie argument twórców, że będzie to gwarancja dalszego rozwoju programu. Jednak pracując w bibliotece niejednokrotnie odczuwałem brak pieniędzy. Dlatego uważam, że dla niejednej biblioteki będzie to jednak duży koszt.
Na konferencji w Kielcach odbyła się również prezentacja wybranych programów bibliotecznych. I właśnie to, po dłuższych przemyśleniach sprawiło, iż dotarło do mnie, że nie ma na naszym rynku programu, który w 100% zaspokajałby potrzeby i oczekiwania bibliotekarzy.

Mak+ wygląda obiecująco, ale wątpie czy zostanie dobrze przyjęty. Chociażby ze względu na koszty.

Dlatego chodzi mi po głowie pomysł stworzenia własnego programu bibliotecznego, który będzie połączeniem wszystkich pozytywnych cech programu MAK i jednocześnie nie mający jego ograniczeń.
Program z wolnym kodem, na relacyjnej bazie danych z możliwością pełnej konfiguracji, wprowadzania zmian, dostosowywania do własnych potrzeb.
Taka konwencja w MAKU jest przecież dla wszystkich wielkim plusem (oczywiście nie chodzi mi o wolność kodu i bazę danych, bo tu one nie występują).

Nie wiem jak mój pomysł odbije się w środowisku. Ale czekam na sygnał.

Co mogę zaoferować:
Od kilku lat zajmuje się tworzeniem oprogramowania. Jeśli pomysł się przyjmie jestem w stanie stworzyć szkielet programu i bazy danych.

Moje założenia:
Oprogramowanie natywne początkowo dla Windows, później dla Linux (lub jeśli ktoś się podejmie równocześnie) oparte o kompilator Lazarus (OpenSource).
Silnik bazy danych Firebird.
Wszystko darmowe i w pełni konfigurowalne.

Mam szkielet bazy danych, ale poczekam z tym dopóki nie zobaczymy czy ktoś z was jest zainteresowany wspólnym tworzeniem programu, który w końcu będzie taki jak chcemy.

Pozdrawiam!

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
JanekOffline
Temat postu: Program biblioteczny!!!  PostWysłany: 20 Lis 2009 - 20:15

Z jednej strony ciekawi mnie do czego namawiali - pewnie zgodnie z sugestią sponsora - do Sowy. Programu który jest bez mała równolatkiem MAKa. Smile
Ja też miałem "przyjemność" obcować z MAK+ ... w ramach testu usunąłem czytelnika wraz ze wszystkimi wypożyczeniami (nawet tymi nie zwróconymi) więcej już nie musiałem sprawdzać.

Co do pomysłu, to jedna uwaga proponuję nie przesadzać z pełną konfiguracją ponieważ właśnie to sprawiło, że MAK był jaki był - trudny w konfiguracji.

katyanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21 Lis 2009 - 12:17

Oczywiście wszelkie kwestie dotyczące zasady działania będą na bieżąco dopracowywane. Jednak w dalszym ciągu upieram się przy szerokim zakresie konfiguracji. Z tym zastrzeżeniem, że liczba opcji podzielona będzie na stopnie zaawansowania.
Przecież nie można blokować pewnych opcji tylko dlatego, że ktoś nie potrafi lub nie chce się nauczyć konfiguracji programu. Moim zdaniem, lepiej jest dać narzędzia oraz dokumentację i użytkownikowi zostawić możliwość konfiguracji.
Oczywiście domyślna konfiguracja będzie w pełni pozwalać na pracę.

Pozdrawiam.

otomekOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22 Lis 2009 - 18:00

Osobiscie, jesli powstalby taki program, to wolalbym by byl na postgresql
Dlaczego?
Oczywiscie wszystko zalezy od projetu struktury bazy i nawet najlepszy silnik mozna zarnznac, ale...
Firebird jest dobry dla "mniejszych" aplikacji, a w przypadku biblioteki musimy liczyc sie z wykladniczym wzrostem wielkosci bazy danych i zapytan do niej.

Pomysl swietny
Pozdrawiam

galuszkakOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23 Lis 2009 - 12:14

Witam!!

Jestem troszkę zainteresowany tym projektem. Moje propozycje są takie. Po pierwsze warto skorzystać z bibliotek programistycznych która są dla takich aplikacji bibliotecznych. Np. http://pypi.python.org/pypi/pymarc istnieje biblioteka pythonowa do obsługi formatu MARC.
Jest cały blog z bibliotekami programistycznymi do tworzenia aplikacji katalogowania książek oraz bibliotek:
http://www.oss4lib.org/

Moja propozycja dla takiej aplikacji to napisanie tego w Pythonie. Dlaczego? Po pierwsze od razu mamy aplikację i dla Windowsa i dla Linuxa. Dalej od razu możemy stworzyć katalog www na podstawie Django. Możemy napisać aplikację niezależną bazodanowo dzięki ORM takim jak SQLAlchemy i aplikacja będzie działać od razu na PostgreSQL, MySQL, Firebird i co sobie ktoś tylko wymyśli a nam nie będzie się zaprzątała głowa, że ta baza jest lepsza a ta gorsza.

Mimo ORM typu SQLAlchemy zgadzam się z przedmówcą, że PostgreSQL jest dobrym wyborem dla takich aplikacji.

W razie potrzeby mogę wspierać pomocą ten projekt i jestem nim zainteresowany.

Pozdrawiam

AndrzejOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23 Lis 2009 - 14:38
Admin

Witam...

Pomysł dobry, bo też narazie jestem sceptycznie nastawiony do MAKa+, choć jeszcze go nie testowałem. Jeśli nie będzie on konfigurowany przez użytkownika (administratora) w podobnym stopniu jak obecny MAK - to nie sądzę, żeby obecni zadowoleni użytkownicy MAKa szybko się na MAKa+ przesiedli. Na rynku jest kilka komercyjnych programów, które sprawdzają się od lat i według mnie największą ich bolączką jest to, że nie można sobie w nich "pogrzebać", nic nie da się zmienić i jeśli pojawia się jakaś nietypowa sytuacja wymagająca zmiany to - "nie da się, bo trzeba prosić firmę, żeby wprowadziła zmainy, a to jest za drogie".

MAK, mimo zamkniętego kodu samego programu - posiada "otwarte" i w miarę dobrze opisane pliki konfiguracyjne -- i myślę że chyba tylko dlatego tak dobrze trzyma się na rynku. Mimo jego oficjalnego "końca" - nie mam obaw o jego stabilność, konfigurowalność, a wsparcie ze strony autorów istnieje nadal.

Przy okazji - uważam że warto zastanowić się, czy warto wyważać otwarte drzwi. Jest program biblioteczny typu "open source": KoHa http://koha.org/. Może wystarczy go przetłumaczyć (chyba już nawet ktoś to zrobił). Słyszałem że funkcjonuje w kilku bibliotekach, lecz jego wdrożenie, mimo darmowych kosztów samego programu - było bardzo kosztowne.

Musimy pamiętać, że koszt programu bibliotecznego jest jedynie częścią kosztów związanych z jego wdrożeniem. Potrzebny jest odpowiedni serwer do baz danych, stacje robocze też mogą mieć konkretne wymagania. Może część bibliotek już te wymagania spełnia, ale są biblioteki przystosowane tylko do MAKa, w których jakikolwiek inny system będzie wiązał się z wymianą całej infrastruktury informatycznej. Poza tym kosztuje jeszcze praca informatyka uruchamiającego system, szkloenia bibliotekarzy, oraz ewentualne konwersje baz do standardów z często bardzo niestandardowych form zapisu.

Jeśli jednak nikogo nie zniechęciłem do tworzenia nowego systemu - to sam mogę zaoferować pomoc - bo pomysł też m się bardzo podoba. Choć nie mam doswiadczenia programistycznego - to chętnie podzielę się swoją wiedzą, mogę pomóc w testowaniu oprogramowania, pisaniu instrukcji, w szkoleniach, czy nawet być etatowym sceptykiem, który będzie szukał dziury w całym (i pomagał ją łatać).

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
Slawek-LOffline
Temat postu:   PostWysłany: 24 Lis 2009 - 15:12

Witam,
ja również chętnie bym się przyłączył, bo pomysł jest bardzo ciekawy. Andrzej ma rację – będzie to w pewnym sensie wyważanie otwartych drzwi, ale mimo to ja bym jednak spróbował Smile. Mnie osobiści KOHA niezbyt się podoba, jak zresztą większość systemów oparta o interfejs WWW (w tym MAK+). Dla mnie idealny byłby system, który umożliwiałby pracę za pośrednictwem kilku różnych klientów (interfejs WWW, aplikacja desktopowa, i oczywiście aplikacja konsolowa Smile )
Myślę, że trzeba trzeba by rozpocząć od określenia tego co tak naprawdę chcemy zrobić.
Dla mnie – patrzącego z perspektywy niezbyt dużej biblioteki – dobry byłby system który pozwoli mi zrobić jak najwięcej we własnym zakresie (np. wydrukować kody kreskowe na książki, karty czytelnika) i to najlepiej za pomocą ogólnie dostępnego sprzętu (zwykłe drukarki atramentowe, standardowe czytniki kodów kreskowych)
Cały system powinien być maksymalnie prosty we wdrożeniu. Tak żeby poradziła sobie z tym nawet niewielka biblioteka z pomocą swojego informatyka, który niekoniecznie musi być specjalistą od systemów bibliotecznych.
Jeśli chodzi o konstrukcje – musimy zastanowić się z jakich modułów musiałby się taki system składać. Na początek przychodzi mi do głowy: opracowanie, gromadzenie, wypożyczanie, opac, administracja, import danych.
Jak wcześniej wspomniałem, chętnie bym się przyłączył do takiego projektu o ile oczywiście moje umiejętności okazałyby się przydatne. Rozmawiałem również z osobą zajmującą się opracowaniem w naszej bibliotece – ona również oferuje pomoc, jako specjalista od opracowania. A w razie konieczności możemy się także pokusić o jakieś testowe wdrożenie w jednym z działów naszej biblioteki.

Pozdrawiam
Sławek Lubas

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
PrzemasOffline
Temat postu:   PostWysłany: 09 Gru 2009 - 09:20

Bardzo ciekawy pomysł. Co prawda nie jestem programistą i za bardzo do tej strony nie pomogę, ale mogę testować program i zgłaszać ewentualne problemy z takim programem. Co do programu KOHA - podobno któraś z bibliotek w Szczecinie testuje - chyba biblioteka uniwersytecka.
Co do samego programu to podoba mi się pomysł Sławka-L :
Cytat:

Dla mnie – patrzącego z perspektywy niezbyt dużej biblioteki – dobry byłby system który pozwoli mi zrobić jak najwięcej we własnym zakresie (np. wydrukować kody kreskowe na książki, karty czytelnika) i to najlepiej za pomocą ogólnie dostępnego sprzętu (zwykłe drukarki atramentowe, standardowe czytniki kodów kreskowych)
Cały system powinien być maksymalnie prosty we wdrożeniu. Tak żeby poradziła sobie z tym nawet niewielka biblioteka z pomocą swojego informatyka, który niekoniecznie musi być specjalistą od systemów bibliotecznych.

czyli możliwość prostego zarządzania takim pakietem.
Pozdrawiam

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
zatorOffline
Temat postu:   PostWysłany: 16 Gru 2009 - 19:47

Przemas napisał:
Co do programu KOHA - podobno któraś z bibliotek w Szczecinie testuje - chyba biblioteka uniwersytecka.

ee od razu tam testuje;p od trzech lat sobie dziala w srodowisku produkcyjnym...
Obsluguje jakies 10 oddzialow (w tym 3 wypozyczalnie - niedlugo 4) i takie tam inne nudne rzeczy...

ropuchOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20 Gru 2009 - 20:16

Na rynku open source ILS w tej chwili liczą się dwa programy: Koha i Evergreen.

Evergreena nie znam, ponieważ kiedy (przynajmniej pół roku temu) stanąłem przed koniecznością wyboru ILSa, możliwości lokalizacji Evergreena była właściwie żadna.

Jednym z wielkich plusów Koha to łatwość lokalizacji - tłumaczymy po prostu pliki .po (lokalnie albo via pootle na translate.koha.org – gorąco zachęcam do współpracy) . Koha to perl i html-template-pro, tak więc wprowadzenie jakichkolwiek zmian przystosowujących Koha do polskich realiów nie jest szczególnie skomplikowane (nie wymaga nawet rekompilacji kodu). Dodatkowo można stworzyć pliki konfiguracyjne specyficzne dla konkretnego języka i typu biblioteki (xml+sql) i część ustawień przystosować już w momencie instalacji (polskie tłumaczenia części szablonów MARC21 zostały już wysłane do release managera (powinny się pojawić w wydaniu 3.2, które zaplanowane jest na styczeń/luty). Co do możliwości Koha proponuję lekturę http://koha.org/news/koha-3.0.0-rc1-released?set_language=el a także najnowszych release note (http://tnij.com/eyFQf)

Koha instaluje się raczej łatwo (http://wiki.koha.org/doku.php?id=koha_3_install_guide_ubuntu_hardy) – jakikolwiek informatyk (właściwie nie potrzeba nawet power-usera) powinien sobie z tym poradzić. Interfejs działający w oparciu o przeglądarkę to naturalnie kwestia gustu - mnie to akurat ani ziębi, ani grzeje, doceniam za to możliwość dostępu do panelu bibliotekarza skądkolwiek.

Najnowsza wersja Koha to 3.0.5 (szczegóły na http://blog.bigballofwax.co.nz)

Można oczywiście skrzyknąć kilku chętnych ludzi i (korzystając z doświadczeń Koha i Evergeen) stworzyć "nowego-polskiego" - tylko po co?
Włączając się w prace na systemami, które istnieją na rynku od lat zyskujemy dostęp do doświadczeń sporej społeczności użytkowników i developerów. Taka OSowa międzynarodówka gwarantuje w dużo większym stopniu rozwój oprogramowania niż najbardziej nawet zapalona do pomysłu grupa programistów i bibliotekarzy. Koha ma 10 lat i sporo komercyjnych firm, które zajmują się jej suportem (i rozwojem: PTFS, Bywaters, Biblibre, czy niechlubne już niestety LibLime), Evergreen jest co prawda dużo młodszy, ale za nim też idą pieniądze konsorcjum PINES.

Warto zwrócić też uwagę na system „Mateusz” (co prawda nie OS, a freeware) – na podstawie screenów/filmów wygląda całkiem interesująco (nie miałem jednak możliwości przetestowania). Jeśli jednak jakaś grupa zdecyduje się na stworzenie „nowej jakości”, zachęcam do zapoznania się z koncepcją Otwartego Systemu Amorficznego autorstwa Aleksandra Radwańskiego (http://osa.oss.wroc.pl) – może pójdą Państwo w tym kierunku?

Pozdrawiam
Piotr Wejman
Biblioteka CSNE we Wrocławiu

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat